Tedavinin Yan Etkileri

Hodgkin lenfoma tedavisinin birçok olası yan etkisi vardır. Hastalar tedaviye farklı yanıtlar verir. Yan etkilerin çoğu hafif olup kısa bir süre görülürler. Bazı yan tesirler ise ciddi ve uzun süreli olabilir. Yan etkilerin çoğu:

-Tedavi edilebilir,
-Kısa sürer,
-Tedavi sonunda ortadan kalkar.
 

Kemoterapi uygulanan hastalarda alyuvar sayısı azalabilir (anemi). Alyuvar sayısını arttırmak için kan nakli yapılması veya büyüme faktörleri verilmesi gerekebilir. Darbepoetin alfa ve epoetin alfa, alyuvar sayısını arttırmak için verilebilecek ilaçlardandır.

Akyuvar sayısında büyük azalma olması enfeksiyonlara yol açabilir. Bakteri veya mantarların yol açtığı enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir. Hastanın akyuvar sayısının arttırılması için:

-Kemoterapi ilaçlarının dozu azaltılabilir
-Tedavi uygulamaları arasındaki süre uzatılabilir
-Nötrofil sayısını arttırmak için filgastim, pegfilgastrim ve sargramostim gibi büyüme faktörleri verilebilir.
 

Hodgkin lenfoma tedavisinde sık görülen yan etkiler şunlardır:

-Ağızda yaralar
-Bulantı
-Kusma
-İshal
-Kabızlık
-Mesane iritasyonu
-İdrarda kan olması
 

Tedavinin diğer yan etkileri ise:

-Aşırı yorgunluk
-Ateş
-Öksürük
-Döküntü
-Saç dökülmesi
-Güçsüzlük
-Karıncalanma hissi
-Akciğer, kalp veya sinir problemleri
 

Uzun Dönem ve Geç Etkiler

Hastaların tedaviye bağlı olası uzun dönem veya geç etkiler konusunda tedavi ekibiyle konuşmaları gerekir. Kansere bağlı halsizlik uzun dönem tesirlerdendir.

Tedavi, hem erkeklerde hem de kadınlarda fertiliteyi (bebek sahibi olma) etkileyebilir. Bu konuda endişeleri olan hastaların tedavi başlamadan önce doktorları ile görüşmeleri gerekir. Örneğin, gelecekte çocuk sahibi olmayı düşünen erkekler tedaviye başlamadan önce sperm bankasına sperm verebilir. Eğer çiftin fertilite yeteneği tedaviden etkilenmemişse, sağlıklı bir bebek sahibi olma şansları genel toplumla aynıdır.