Haberler »  

Türkiye’nin kanser haritası




Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de kadınlarda en çok meme kanseri, erkeklerde ise trakea yani nefes borusu, akciğer ve bronş kanseri görülüyor. Türkiye’de kayıt altına alına alınmış kanser görülme sıklığı ise yüz binde 227,2.

CHP’nin soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Akdağ, tüm dünyada kanser kayıtçılığı yapılan nüfusun genel oranının yüzde 14 iken Türkiye’de 2013 yılında yapılan çalışmalar ile bu oranın yüzde 100’e çıkartıldığını, 81 ilde aktif kanser kayıtçılığı yapılmaya başlandığını söyledi.

Sağlık Bakanı Recp Akdağ, Türkiye’de kadın ve erkeklerde en sık görülen on kanser türü hakkında da bilgi verdi.

KADINLARDA EN ÇOK MEME KANSERİ GÖRÜLÜYOR

Buna göre kadınlarda ilk sırayı yüzbinde 45.9 ile meme kanseri aldı. Erkeklerde ise yüzbinde 59.3 ile trakea, akciğer ve bronş aldı.

KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN 10 KANSER TÜRÜ

Kadınlarda meme kanserinden sonra en çok görülen ikinci kanser türü troid, üçüncü sırada kolorektal aldı. Onu sırasıyla uterus korpusu, trakea, akciğer ve bronş, mide, over, non-hodgkin lenfoma, beyin, diğer sinir sistemi, uterus serviksi.

ERKEKLERDE EN ÇOK GÖRÜLEN 10 KANSER TÜRÜ

Erkeklerde trakea (nefes borusu), akciğer ve bronş kanserinden sonra en çok görülen kanser türleri sırasıyla şöyle: prostat, mesane, kolorektal, mide, larinks, non-hodgkin lenfoma, beyin, diğer sinir sistemi, pankreas, böbrek.

2 MİLYAR 112 MİLYON 942 BİN 32 KUTU İLAÇ KULLANILDI

Recep Akdağ, kullanılan ilaç kutu sayısı hakkında da bilgi verdi.

Bakan Akdağ’ın verdiği bilgiye göre 2005’te kullanılan ilaç kutu sayısı 1 milyar 277 milyon 967 bin 487 kutu oldu. 2015’te kullanılan ilaç kutu sayısı 2 milyar 112 milyon 942 bin 32 kutu oldu.


« Geri